BLOG

Tenjin Matsuri: Un Vals al Tradiției și Culturii Japoneze

 

TENJIN MATSOURI


Celebrarea Tenjin Matsuri în locații precum București și Brisbane este o recunoaștere a importanței și valorii tradițiilor și culturii japoneze la nivel mondial. Împărtășind această experiență unica cu oamenii din toate colțurile lumii, nu doar că se celebrează spiritul Japoniei, dar se creează și un pod de legătură între culturi diferite, aducând oamenii împreună într-o sărbătoare comună de unitate și apreciere reciprocă.

 

F rumusețea și complexitatea Japoniei se reflectă nu doar în paleta sa largă de peisaje, ci și în bogăția manifestărilor sale culturale

Tenjin Matsuri este un strălucit exemplu de eveniment care îmbină spiritualitatea, arta și comunitatea, fiind o sărbătoare emblematică ce a supraviețuit de-a lungul timpului.

Pentru a înțelege adâncimile și reverberațiile acestui festival, trebuie să ne întoarcem în timp, până în anul 951 AD, când a fost celebrat pentru prima dată. Tenjin Matsuri are loc în onoarea lui Sugawara no Michizane, un om de stat, erudit și poet remarcabil al perioadei Heian, ulterior deificat ca zeul învățăturii și al înțelepciunii, Tenjin.

Festivalul își are originea în orașul Osaka, însă influența și venerația pentru Tenjin sunt resimțite în întreaga Japonie. Este nu doar un prilej de a celebra și a ne ruga pentru înțelepciune și succes în învățătură, dar și o ocazie de a ne bucura de comunitate și a păstra vie o tradiție seculară.

Culori, Sunete și Miresme

Un element definitoriu al Tenjin Matsuri este diversitatea de culori, sunete și miresme care învăluie orașul în timpul desfășurării sale. Procesiunea de bărci pe râul Okawa, cunoscută sub numele de "Funatogyo", și impresionantele focuri de artificii, care îl încheie, sunt doar două dintre aspectele care atrag anual peste 1,3 milioane de vizitatori.

Trompete, tobe și fluiere sunt instrumente tradiționale ce acompaniază procesiunile și dansurile specifice, creând un melanj hipnotizant de sunete. Dansurile "kawa-odori", executate pe bărci, și mirosul izbitor al specialităților culinare japoneze precum takoyaki sau okonomiyaki, aduc o savoare unică festivalului.

 

 

 

 

TENJIN MATSURI

FESTIVAL CULTURAL JAPONEZ